Cum funcționează ROeID și cum te poate ajuta: Avantajele interconectării europene

Dă şi tu share articolului


În plus, cetățenii români care au obținut o identitate digitală prin aplicația ROeID vor putea să se autentifice în sistemele informatice ale altor țări membre UE. Potrivit unui anunț al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), realizarea acestui lucru a fost posibilă ca urmare a unui audit european care a confirmat că sistemul ROeID are un nivel ridicat de încredere, comparabil cu cel oferit de cartea de identitate fizică. Comisia Europeană a recunoscut ROeID ca sistemul național de identificare electronică al României și a fost publicat și în Jurnalul Uniunii Europene. Acesta este un pas important către integrarea identității digitale românești în rețeaua europeană.

Românilor li se va permite să se autentifice rapid pe mai multe platforme IT europene, folosind cele mai recente soluții de securitate cibernetică cu ajutorul acestui sistem. Cum funcționează ROeID și cum poate fi util pentru tine? Cetățenii pot folosi sistemul ROeID, care utilizează un set de credențiale pentru a accesa o varietate de platforme guvernamentale și private. Președintele ADR, Dragoș-Cristian Vlad, a declarat că ROeID va oferi românilor capacitatea de a accesa servicii digitale indiferent de locația lor, fie că sunt în țară, fie în străinătate. Plata taxelor și impozitelor, obținerea de documente oficiale și comunicarea cu diferite instituții publice sunt unele dintre serviciile pe care le puteți obține.

Pentru a utiliza ROeID pentru a crea o identitate digitală, este necesară o carte de identitate și un telefon cu sistem de operare Android sau iOS. Procesul de înregistrare este simplu și se compune din cinci etape principale: fotografierea cărții de identitate, fotografierea unui selfie, înregistrarea unui clip audio-video în care citiți textul care este afișat de aplicație și, în cele din urmă, confirmarea identității prin e-mail. Utilizatorul primește o confirmare prin e-mail după validarea solicitării și poate folosi aplicația ROeID pentru a configura o parolă pentru accesul la platformă. Odată ce este configurat, acest set unic de credențiale vă va permite să vă autentificați în orice sistem informatic care este conectat la ROeID.

Beneficiile interconectării în Europa Posibilitatea de a fi folosit în afara țării este unul dintre cele mai mari beneficii ale recunoașterii europene a sistemului ROeID. În urma auditului efectuat în conformitate cu regulamentul eIDAS de către Rețeaua de Cooperare a Uniunii Europene, ROeID a câștigat o încredere semnificativă, comparabilă cu cea a cărții de identitate românești. Prin urmare, nodurile eIDAS vor oferi românilor acces sigur și rapid la servicii din mai multe țări prin utilizarea identității lor digitale pentru autentificarea în sistemele informatice ale statelor membre. Cu această recunoștință, ROeID oferă un serviciu de autentificare și identificare fiabil în sistemele informatice din întreaga țară, inclusiv platformele de e-guvernare din România.

ROeID este un instrument vital pentru comunicare cu administrația publică, datorită faptului că există numeroase platforme interconectate deja, cum ar fi Ghișeul.ro, PCUe, ANRE și mai multe platforme gestionate de primării. ad. Utilizatorii ROeID vor beneficia de mai multă interoperabilitate, ceea ce le va permite să acceseze mai multe servicii publice și private din întreaga UE pe măsură ce mai multe state europene adoptă sisteme de identificare electronică comparabile.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment